Brexit blir verklighet

Då var den stora dagen här. Dagen för rösträkningen efter EU-valet i Storbritannien. Länge trodde man att stanna-sidan skulle vinna, men det visade sig att Brexit-sidan blev vinnare när det historiska beslutet blev klart på fredagsmorgonen.

Nästan 52 procent av britterna röstade för att gå ur EU. Ukips-partiledare Nigel Farage är en av frontfigurerna för Brexit-sidan. Att Storbritannien nu blir det första landet som lämnar EU beror mycket på honom eftersom det var han som pressade David Cameron att utlysa folkomröstningen efter valet för två år sedan. Nigel Farage uppmanade även David Cameron att avgå, vilket han också gjort.

Valdeltagandet var högt, 72 procent och man trodde att detta skulle gynna stanna-sidan, men så var alltså inte fallet. Omröstningen har splittrat både partier och själva Storbritannien. I England och Wales vann lämna-sidan, men London, Skottland och Nordirland röstade för att stanna. Man tror att detta kan väcka upp självständighetskraven som vi såg tydligt för några år sedan i Skottland och frågan är om de kommer att lämna Storbritannien. Man är även rädd att det kan bli nya oroligheter på Nordirland efter omröstningen.

I London idag var det inte många som log på tunnelbanan. En stad i chock. Många undrar vad detta kommer att betyda för dem och deras familjer eftersom många kommer från just EU. Själv har jag bott i London i 14 år, äger ett hus och har två barn som fötts här. Jag har jobbat och betalat skatt och startat mitt eget företag. Jag känner mig idag väldigt illa berörd över att Bexit vann. Jag känner mig helt plötsligt ovälkommen. Fastän jag har bott här i 14 år så fick jag inte rösta i valet eftersom jag har svenskt medborgarskap och många som jag talat med idag känner samma sak. De jag har talat med som röstade på lämna-sidan säger ”Men du är välkommen. Du tillför ju något till landet”. Detta gör mig bara arg.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*