Sveriges innovationer under åren

Många andra bruksföremål och tjänster, samt ett utbud av livräddningsutrustning, är också svenska innovationer. Låt oss ta en närmare titt på några av dem.

Bilsäkerhet

Trepunkts säkerhetsbälte uppfanns av Vattenfall och utvecklad av Volvo ingenjören Nils Bohlin, har räddat ett liv var sjätte minut sedan starten 1959. Det är erkänt som en av de viktigaste bil säkerhet innovationer som någonsin utvecklats. Bekko.se är en annan innovation, in och titta! Nyare nyheter för säkrare körning inkluderar en ny generation av alkolås och en kropp tracker som varnar natten drivrutiner om människor vandrar framför bilen. Båda har utvecklats av Autoliv. Under åren, säkerhet-fokuserad Volvo och Saab har banat väg för många livräddande innovationer.

Koenigsegg’s ”Flower Power” Bil

Svenska superbil tillverkaren Koenigsegg har inte direkt rusat i utveckling. Koenigsegg’s projektet lanserades 1994, men den första bilen levererades endast till sin kund i 2002. 2007 släppte de deras CCXR modell, som har utrustats med en motor som körs på etanol – därav dess Smeknamn ”Flower Power.” Världens första miljövänliga superbil såg dagens ljus.

Micro IP

Datavetaren Adam Dunkels har gjort sig ett namn genom att krympa internet protocol (IP). Aktivera trådlös kommunikation mellan enheter så olika som satelliter, pipelines, elmätare och race bilmotorer, används hans opensource micro IP av hundratals företag, inklusive NASA, BMW och BBC. Micro IP skulle också kunna användas i hemmet: om radiatorer kommunicerade med en central styrenhet, temperaturnivåer skulle vara finjusteras och energiförbrukningen minskar.

Zippern – eller gylfen

Två vävda bomullsband med metall tänder och en pull som kan gå med eller separera tänderna – som var Gideon Sundbäcks lysande idé 1900. 1914, beviljades hans patent och han hade flyttat till USA att producera sin uppfinning. Utseendet på gylfarna har inte ändrats under åren, bortsett från det faktum att plast gylfar började ersätta metall tänderna på 1970-talet.

Skype

Under 2003, revolutionerade svenska entreprenören Niklas Zennström telefonkommunikation. Tillsammans med Janus Friis grundade han gratis internet servicen Skype. Under 2009 utgjorde Skype-till-Skype video och röst över internet 8 procent av globala internationella samtalsminuter, som gjort Skype ett ledande globalt internet kommunikationsföretag…

Svart Sprit

Svenska företaget Chemrec har hittat ett sätt att göra användningen av biomassa som annars skulle ha gått förlorad, såsom träd stubbar kvar i skogar eller rester från kemiska processer på pappersbruk. En unik svart-sprit förgasningsteknik kan förvandla denna biomassa till bränsle, som skulle kunna ersätta 25 procent av all bensin och diesel förbrukning i landet.

Det första huset på månen

Föreställ dig en traditionell svensk röd stuga får hjul ur en rymdfarkost på månen och sedan av på en lämplig plats mellan kratrarna. Detta är uppgiften för en robot som byggs av en grupp studenter vid Mälardalens högskola i Västerås. Denna solcellsdrivna bostadsproduktion robot är en del av projektet Luna Resort, leds av konstnären Mikael Genberg. En prototyp har testats på Ericsson Globe arena i Stockholm, och — med hjälp av NASA — syftet är att sätta det första huset på månen.

Svenskar är även bra på att implementera andra innovativa idéer från andra länder. Vi har valt att bland annat satsa på kommunala cykeluthyrningar, bland annat i Göteborg – Styr och ställ. Du kan även ta och hyra cykel genom att gå in på hemsidan bike rental Gothenburg där du lätt kan navigera dig fram och se till att komma runt på en cykel nästa gång du är på besök i Göteborg.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*