Hemliga dokument skakar Nordea

Tidigare i veckan nekade både Nordea och Finansinspektionen till att Nordeas kapitalbehov skulle vara så stort. Idagarna publicerades den hemliga promemoria som skrivits av en expert på Finansinspektionen den 16 mars i år och som pekar på en kapitalbrist på 50-80 miljarder i Nordea. I dokumentet uppmanas Finansinspektionen att agera omgående.

Det var i måndags kväll som den första artikeln om promemorian publicerades, men myndighetsledningen och Nordea själva gjorde då allt för att spela ner betydelsen av denna. Finansinspektionen gick då ut och sa att det inte finns någon bedömning om kapitalbehov eller kapitalbrist i Nordea. Finansinspektionen valde sedan att sekretessbelägga hela promemorian, men dokumenten publiceras nu.

Dokumenten visar att Nordea systematiskt har underskattat riskerna när de lånat ut pengar till företag. De har även satt av alldeles för lite kapital som ska fungera som krockkudde vid en eventuell finanskris. Nordea tror att banken bara kommer att ha hälften så månge konkurser i sin låneportfölj jämfört med hur det har sett ut historiskt. Detta ger dem ingen säkerhetsmarginal alls, med andra ord.

Att Nordea inte har varit helt sanningsenliga vad gäller siffrorna har varit känt på Finansinspektionen under en längre tid, men det var först den 10 maj i år som banken kallade till möte. Aktimarknaden misstror nu både Nordea och Finansinspektionen och kursen störtdök med över 6 procent på Stockholmsbörsen efter att flera viktiga analyshus nedgraderat aktien. De som sänkt sina rekommendationer efter avslöjandet är JP Morgan, Swedbank och ABG.

Vad som kommer att hända med Nordea i framtiden återstår att se. Under nästan 200 år har Nordea funnits som företag och har djupa nordiska rötter. Nordea omfattar ungefär 300 banker som grundats från 1820-talet och framåt. Numera är det fyra stora banker som bildar bankkoncernen; Nordbanken i Sverige, Merita Bank i Finland, Unibank i Danmark och Christiania Bank og Kreditkasse i Norge. Med så lång historia, kan det vara så att historien har funnit sitt slut?

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*