SpaceX-planerar uppskjutning av återvunnen raket

Space X planerar att åter skjuta upp sina fyra framgångsrika raketer i början i höst, enligt grundaren Elon Musk, en plan som skulle innebära en viktig boost för ansträngningarna att stimulera användningen av billigare, återvinningsbara raketer.

Efter upprepade försök, inklusive en som resulterade i en spektakulär explosion, har de privata rymdfärs företaget framgångsrikt landat en av sina raketer till havs på en drönar pråm i april i år. Hittills har det gjorts tre framgångsrika landningar till havs i år.

Landning i vatten

Att landa en raket till havs är svårare än på torra land, men det kommer med en viktig bonus: bränsle som normalt skulle användas för att göra en lyckad landning på land kan i stället användas för att accelerera en raketens nyttolast till en högre omloppsbana.

SpaceX menar att landningarna i havet innebär att de kan erbjuda högre omloppsbanor (till högre priser) och sätta större nyttolaster i omloppsbana (för mer pengar) än konkurrenterna.

Utveckla en återanvändbar raket kan också innebära att företaget skulle kunna spara tiotals miljoner dollar per flygning, enligt Gwynne Shotwell, SpaceX operativ chef. Om du utvecklar projekt eller ännu mindre som innebär byggt, du lämnar dig själv och ditt team med trappstegar.

Medan andra privata företag, såsom Amazon grundare Jeff Bezos ”Blue Origin, har hittills fokuserat på att landa rymdfarkoster på torra land, har den moderna rymdkapplöpningen också sett ovanliga konkurrens från Indien långt magrare rymdorganisationen. I slutändan är målet att göra rymdfärder prisvärd.

Förra månaden, lanserade Indien en miniatyr prototyp av en obemannad återanvändbar kapsel. Dess kostnad – endast $ 14.000.000, med rymdorganisationen totala budget motsvarar endast 5 procent av NASA: s årliga budget.

Framgång kommer att vara med fler raketer

För SpaceX, har bränslebesparingen gjort att deras raketer kan transporterta massiva laster, inklusive en 3 ton kommunikationssatellit, som lanserades omkring 22.000 miles ovanför jordens yta i maj. I april levererade företaget en full last av förnödenheter till den internationella rymdstationen, inklusive en uppblåsbar livsmiljö.

Men Mr Musk var inte helt nöjd. Han ser fram emot den tid då raketer är vardagsmat, ”när det är som,” Oh ja, en annan landning, OK, inga nyheter där. ” Det är faktiskt då det kommer att lyckas ”, sade han till reportrar i april.

På ett ganska typiskt ambitiöst sätt, förutspådde tech entreprenör att raketerna ursprungligen skulle kunna flyga igen i juni, men har nu skjutit fram tidsplanen för den första raket lansering till september eller oktober, meddelade han via Twitter.

Men utmaningen har ine varit lätt. Genom att använda ett system för stabilisering av fenor och boosters måste raketen hålla en stabil balans och undvika spinning och samtidigt sakta ner från 4800 km/h till omkring 800 km/h.

Att lyckas med en sådan landning på en autonom pråm, jämförde SpaceX med att ”försöker att balansera en gummikvast mitt på handen i mitten av en storm.”

SpaceX ansträngningar har också fått intresse från Luxemburgbaserade satellit tillverkare SES, som sade i februari att det är angelägna om att stödja Mr Musk planer på att utveckla kommersiellt gångbara återanvändbara raketer, möjligen även utan en testflygning.

”De måste gå igenom alla de olika flygverifieringstester, etc., men när vi får igenom det, kan jag inte se någon anledning till varför vi inte skulle gå med på det,” Martin Halliwell, teknikchef på SES.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*