Hitta bostad som student i Sverige

Studentbostäder kan vara svårt att hitta i vilket land som helst, och i Sverige kan dina alternativ variera avsevärt beroende på staden du ska flytta till.Det kommer alltid att vara en bostadsbrist, hyresvärdar som vill dra nytta av din brist på kunskap om marknaden, och sista minuten mess-ups. Fortsätt läs för att få lite tips på hur du du kan hitta en studentbostad för dig själv!

Platser i universitetssalar är ofta begränsade. Delvis på grund av det ökande antalet studenter och inte tillräckligt med utrymme för alla på universitet. Plus att inte alla universitet och högskolor har en skyldighet att tillhandahålla bostäder till alla studenter, särskilt de som läser masters eller doktorand program. Även om du är en del av Erasmus-programmet eller någon form av utbytesstudent är en plats att bo inte alltid garanteras, även om universiteten tenderar att göra plats åt dig om du är ute i tillräckligt god tid.

Kontakta portaler och sovsalar

Söka på portaler som BostadsPortal.se kan vara ett bra alternativ att hitta något i Sverige.

Kontakta universitetets bostadsförmedlingen kan också vara ett alternativ. Om du har tur kan det finnas en sista minuten öppning i en av universitetskomplexen, och även om det inte finns något tillgängligt, kan de hänvisa dig till off-campus lägenhetskomplex eller bostäder i området som universitetet har avtal med eller hitta liknande, vilket ger dig den bästa chansen till rimliga hyror och hitta en plats som ligger nära universitetet.

Andrahandsuthyrning, kan låta bra, men det betyder även att du måste kontrollera extra noga att allt är legitimt. Kontrollera att du har godkännande från hyresvärden, inte betala en deposition större än en månads hyra och se till att du får försäkring som täcker eventuella skador som kan hända när du bor där.

Din universitetets studentkår är en stor resurs och de ger mer än gärna råd för inkommande studenter. Du kan få lite tips om var den bästa bostäderna utanför campus är och vilka plarser du helst ska undvika. Du har även chans att skaffa nya vänner. Vissa studentkårer har tillfälliga bostadsprogram för att hjälpa nya studenter när de är fortfarande söker bostad. Malmös högskolas studentkår har något som kallas Sofa Project, som gör det möjligt för studenter att frivilligt låna ut sina soffor eller en extra säng. Se det som en typ av Airbnb eller Couchsurfing arrangemang, eftersom du kan bli ombedd att betala hyra.

Några andra alternativ

Om du inte känner dig bekväm att sova på en främlings soffa, titta på vandrarhem i området. Det kanske inte är perfekt, men det kan vara en säker plats att bo när du är på egna fötter, och du kan träffa andra elever i en liknande situation som dig.

Nätverka är en av dina bästa val. Vet du ett par personer som redan studerar i i någon utav Sveriges städer? Kontakta dem och be om råd, särskilt om de ska till samma universitet som du. Kanske de vet någon som behöver en housemate, eller flyttar ut ur sin lägenhet och hyresavtalet fortfarande hänger i luften. Eller så kan du ringa upp din farbrors bästa väns kusin chef som råkar bo i Stockholm och som också råkar vara en hyresvärd. Anslutningar är särskilt användbara i större studentstäder som Uppsala och Lund eller i storstäder som Stockholm och Göteborg, där antalet studenter ofta överstiger antalet rum som erbjuds av universitet och plågas av långa väntelistor.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*