Londonbörsen vinnare efter Brexit

Efter det tydliga börsraset som vi såg efter att Storbritannien beslutade sig för att lämna EU är idag faktiskt närmare obefintligt. Allra bäst har det i dagsläget gått för Londonbörsen som har rusat i höjden med nära 8 procent. Än finns det dock anledning till oro eftersom vi inte än har sett vad de långsiktiga effekterna kommer att bli.

Veckan efter att brexit annonserades på midsommarafton, tappade börsen ungefär 5 procent, men har idag gått upp 8 procent. De enda riktigt bestående effekterna som man ser idag är ett fall när det gäller brittiska pundet och låga brittiska obligationsräntor. För 5 dagar sedan sänktes dock räntan i Storbritannien till 0,25 procent och detta tar många som ett tecken på en inbromsning i den brittiska ekonomin. Man har dock även tänkt att sänka bolagsskatten till hösten för att kunna konkurrera om att behålla företagen inom landet. Man undrar bara vem som kommer att betala denna notan? Kanske blir det bönderna som kommer att förlora alla sina EU-bidrag?

Rädslan för att EU-samarbetet kommer att förändras i framtiden och en europeisk bankkrasch är något många befarar i framtiden. EU har nu börjat ifrågasättas och det kan leda till flera dramatiska makrohändelser som alla blir som svallvågor efter brexit. Allt detta kan fortfarande ställa till stora problem när det gäller EU:s utveckling. Risken finns att andra medlemsländer vill lämna EU, om till exempel partiet Nationella fronten vinner valet nästa år i Frankrike eller om Italien beslutar sig för att gå ur. Detta kommer inte att ge bra signaler till marknaden.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*