Varför mattas bostadsmarknad I Sverige av?

Med den senaste tidens insatser av Sverige för att kyla sin bostadsmarknad, och agerande av en domstol som skjutit upp problem, trappas oron upp som politisk stagnation, felaktiga institutionella strukturer samt hushållens höga skuld risker sätter en AAA-ekonomi som Sverige i panik.

En övergång till att tvinga husägare att betala ner principiella nivåer av sina lån – vad många ekonomer säger är det minsta som krävs för att undvika en bostadsbubbla – sköts upp efter en domstol i april 2015, som sade att den svenska Finansinspektionen (FSA) saknade ett rättsligt mandat. Om du någonsin skulle behöva en sista minuten lån kan du besöka Fairlån.

Dysfunktionella

”Bostadsmarknaden i det här landet är dysfunktionell och hushållen lånar mer och mer och mer,” Stefan Ingves, riksbanks Sveriges centralbank.

”Detta är en av de platser i världen där obeslutsamhet, partiskhet har gjort att vi fortfarande är på väg åt fel håll.”

Hans anmärkningar belyser bankens dilemma – tvingas att sänka räntan och köpa obligationer för att avvärja deflation medan en snabbt växande ekonomi och låga priser driver bostadspriserna upp samtidigt. Med en bubbla som redan var fruktad, växte BNP med 2,7 procent under fjärde kvartalet, den snabbaste på mer än tre år.

Det rättsliga bakslag, som man endast har löst genom ny lagstiftning genom att skriva om FSA: s mandat hade varit ett mindre problem om man tagit till åtgärder tidigare.

Men med inget annat på gång, visade det omfattningen av politisk stagnation under minoritets center-vänsterregering och institutionella dödläget efter att centralbanken blev av med tillsynsbefogenheter, hindrades lagstiftningsreformer.

”Min bestämda uppfattning är att vi ska öka takten”, sade förre finansministern Anders Borg. ”Men jag har intrycket av att det motsatta är sant.”

Regeringen fruktar alla försök att kyla bostadsmarknaden – som att skära ner inteckningen på skattelättnader – kommer det till att reta väljare eller dämpa den ekonomiska tillväxten.

Ekonomi och priser

Redan innan hon valdes in, finansminister Magdalena Andersson sade hon att hon skulle älska att återinföra en fastighetsskatt – ”hon talar som en ekonom.” Men väljarna skulle inte stå för det, tillade hon.

Sverige lyckades undvika många problem under krisen 2008-2009, bland annat den typ av bostadsmarknads krasch som drabbade länder som Irland och Danmark. Men rekordlåga räntor har underblåst rädslan att Sverige kan vara nästa offer. IMF sade 2013 att priserna var mer än 15 procent för höga och fastighetsmarknaderna har stigit ytterligare sedan dess.

Marknaden är så frenetisk att köparna i Stockholm ofta budar genom textmeddelanden till mäklare innan de ens inspekterat hemmet.
Det finns farhågor att hushållen har vant sig vid extremt låga räntor. I en färsk undersökning sade mer än hälften av de tillfrågade att det skulle vara ett stort eller ganska stort problem om boendekostnaderna i Sverige ökade med 50 procent.

Men om Riksbanken höjer priserna i enlighet med sina egna prognoser, skulle boräntor fördubblas på mindre än tre år.

Ingves har krävt åtgärder för år. Men 2013 i Sverige – till skillnad från Storbritannien och många andra länder – avvisades kraven på hårdare reglering.

Allt detta är nu en av de anledningarna till att bostadsmarknaden saktas ner i Sverige. Låt oss se hur allvarligt det blir.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*