Marknaden förutspår stigande inflation

Enligt nya undersökningar så förväntas den svenska inflationen vara 1,2 procent om ett år, 1,6 procent om två år och 1,9 procent om fem år. Det som egentligen är nytt med denna undersökningen är att reporäntan på längre sikt har justerats till 0,0 på två år och 1,5 på fem års sikt.

När det gäller just denna frågan så står Riksbanken åter i fokus. Det man allra helst vill ha är säkerhet, inte alls det komplexa läge som världen befinner sig i just nu både ekonomiskt, men även politiskt, efter brexit. Men även innan britterna röstade för att lämna EU var det nästintill omöjligt att förutspå hur världen kommer att se ut några år framåt i tiden. Ändå förväntar vi oss att det är just det som riksbankscheferna ska göra. De ska uppnå prisstabilitet, analysera läget och bestämma en reporänta som ger en inflation på cirka 2 procent om 2 år. Inte en lätt uppgift.

På kort sikt får Riksbanken hjälp av den svagare svenska kronan. Brexit lämnade stora rörelser på valutamarknaden, speciellt gentemot dollarn. Men vad mer kan man göra? Reporäntan har redan sänkts till minus 0,5 procent och Riksbanken håller på att köpa upp en tredjedel av alla svenska statsobligationer. Rent tekniskt kan reporäntan sänkas mer, men det kommer i så fall att bli en sänkning som inte får något genomslag i den verkliga ekonomin.

Väljer Riksbanken att köpa räntepapper så kan de göra detta, men det kommer att pressa ner boräntorna och det är troligtvis inte något som Riksbanken vill. Så vad Riksbanken kommer att besluta sig för att göra för att få igång inflationen återstår att se.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*